ΑΠΔ (Εγγραφο)

Αριθ. Πρωτ: Γ/ΕΞ/6140/1/21-10-2010

 

Διάσταση συζύγων - Δίκη διατροφής - Πληροφορίες δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας - Ύψος σύνταξης -.

 

Το ύψος της σύνταξης συνιστά απλό και όχι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, εκτός εάν αποκαλύπτει και πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα υγείας. Αίτηση εν διαστάσει συζύγου σε ασφαλιστικό οργανισμό προκειμένου να της χορηγηθούν, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, πληροφορίες για το ύψος της σύνταξης του συζύγου της, κατά την ΑΚ 1445. Οι ως άνω πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν σε δίκη διατροφής της εν διαστάσει συζύγου και του ανήλικου τέκνου της. Η εν διαστάσει σύζυγος έχει αξίωση παροχής των ως άνω πληροφοριών (=ύψος σύνταξης συζύγου). Η διαβίβαση των ως άνω πληροφοριών από τον ασφαλιστικό οργανισμό είναι σύμφωνη με το άρθρο 5 παρ. 2 στοιχ. β' του Ν. 2472/97 σε συνδυασμό με την ΑΚ 1445. Η ΑΚ 1445 εδ. β' κατισχύει ως ειδικότερη διάταξη έναντι των διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 2472/97. Για τη χορήγηση των ως άνω πληροφοριών από τον ασφαλιστικό οργανισμό δεν απαιτείται η έκδοση άδειας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ακόμα και αν αποκαλύπτονται και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Οι ως άνω πληροφορίες χορηγούνται δυνάμει της εισαγγελικής παραγγελίας κατά την ΑΚ 1445 β'.

 

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

Δ/νση Γραμματείας-Τμήμα Ελεγκτών                                         Πληροφορίες:: Φερενίκη Παναγοπουλου

Τηλέφωνο: 2106475721

Email:contact@dpa.gr

 

ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 21-10-2010

Αριθ. Πρωτ: Γ/ΕΞ/6140/1/21-10-2010

 

 

 

Προς

Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο

Διεύθυνση Παροχών

Τμήμα Μητρώου και Μεταβολών

Συνταξιούχων

Εθνικής Αντίστασης

18531 Πειραιάς

Φαξ: 2104149289

 

 

Κοιν:

Διονύσιος Μπαράτης

(πληρεξούσιος δικηγόρος

της αιτούσας Ε-Π. Δ.)

Τσαμαδού 1-3, 10683 Αθήνα

 

 

 

ΘΕΜΑ: Βεβαίωση για την περιουσιακή κατάσταση και το εισόδημα του άλλου συζύγου κατά το άρθρο 1445 Α.Κ.

 

 

Σχετικό: To υπ' αριθμ. πρωτ. 90885.14.10.2010 (ΑΠΔΠΧ Γ/ΕΙΣ/6140/15.10.2010) έγγραφό σας.

 

 

 

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

 

Με την με αριθ. πρωτοκόλλου της Αρχής Γ/ΕΙΣ/6140/15.10.2010 αίτησή του το  Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο ζητεί από την Αρχή να εκδώσει άδεια προκειμένου να χορηγήσει στην Ε.-Π. Δ. τα στοιχεία που ζητεί για δικαστική χρήση (αγωγή διατροφής). Συγκεκριμένα, η Ε.-Π. Δ. έχοντας πετύχει και την έκδοση σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας (με αρ. πρωτ. 16217/13.10.2010), ζητεί δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 1445 Α.Κ., από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο να της χορηγήσει βεβαίωση, από την οποία να προκύπτει το ύψος της συνολικής συντάξεως(κύριας και επικουρικής) που εισπράττει ο εν διαστάσει σύζυγος της Ν.Λ. Η αγωγή αυτή για διατροφή της ιδίας της αιτούσας, αλλά και του ανήλικου τέκνου τους, συζητείται μετά από αναβολή την 25.10.2010.

 

 

Κατά το άρθρο 2 στοιχ. α' του ν. 2472/1997 προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων. Ως υποκείμενο νοείται το φυσικό πρόσωπο, στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα και που μπορεί να προσδιοριστεί (στοιχ. γ' ίδιου άρθρου). Το όψος της συντάξεως συνιστά απλό και όχι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, εκτός εάν αποκαλύπτει και πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα υγείας (π.χ. περίπτωση καταβολής αναπηρικής συντάξεως), δεδομένου ότι σύμφωνα με το στοιχ. β' του άρθρου 2 του ν. 2472/1997 τα δεδομένα υγείας αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

 

 

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 2472/1997 τα "δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει: α) Να συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία εν όψει των σκοπών αυτών. β) Να είναι συναφή, πρόσφορα και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας. γ) ....

 

 

Όπως ορίζει το άρθρο 5 παρ. 2 στοιχ. β' του ν. 2472/1997 επιτρέπεται η επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων, όταν η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπεύθυνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από το νόμο. Τέτοια υποχρέωση θεσπίζεται με τη διάταξη του άρθρου 1445 Α.Κ.

 

 

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της άσκησης αξιώσεων διατροφής θεσπίστηκε υποχρέωση παροχής πληροφοριών σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση των συζύγων.

 

 

Οπως ορίζει το άρθρο 1445 Α.Κ.: "Ο καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλον ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής. Με αίτηση ενός από τους πρώην συζύγους, που διαβιβάζεται μέσω του αρμόδιου εισαγγελέα, ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός

έφορος είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε χρήσιμη πληροφορία για την

περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου και προπάντων για τα εισοδήματά

του". Η διάταξη αυτή έχει σκοπό να διευκολύνει και από διαδικαστική πλευρά την ικανοποίηση του δικαιώματος διατροφής και τον ειδικότερο καθορισμό του ύψους της. Το δε δεύτερο εδάφιο του παραπάνω άρθρου θεσπίζει ειδική διαδικασία για τη λήψη των πληροφοριών, όταν αυτές πρόκειται να παρασχεθούν όχι από τον άλλο σύζυγο, αλλά από τον εργοδότη (εννοείται τον ιδιώτη εργοδότη), την αρμόδια υπηρεσία ή τον αρμόδιο οικονομικό έφορο. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση διαβιβάζεται μέσω του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος παραγγέλει στα παραπάνω πρόσωπα και υπηερεσίες την παροχή των ζητούμενων πληροφοριών (βλ. Σκορίνη σε Λ.Κ. Γεωργιάδη-Σταθόπουλου, άρθρ. 1445, αρ. 1 επ.). Η παραπάνω διάταξη έχει χαρακτήρα ουσιαστικό όσον αφορά την θεσπιζόμενη υποχρέωση παροχής πληροφοριών για την περιουσιακή κατάσταση των συζύγων σε δίκες διατροφής, αλλά και δικονομικό, όσον αφορά την θεσπιζόμενη διαδικασία με αίτηση που διαβιβάζεται με ειδική εισαγγελική παραγγελία, με βάση τη διάταξη αυτή.

 

 

Στην κρινόμενη περίπτωση η ζητούμενη βεβαίωση για το ύψος της συντάξεως του Ν.Δ. που ζητεί η Ε-Π. Δ. από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο περιέχει απλά προσωπικά δεδομένα σχετικά με τα εισοδήματα του συζύγου της. Για τα στοιχεία αυτά υπάρχει αξίωση παροχής της πληροφορίας, οπότε κι η διαβίβαση της ζητούμενης βεβαίωσης είναι σύμφωνη με το άρθρο 5 παρ. 2 στοιχ. β΄του ν. 2472/1997 σε συνδυασμό με το άρθρο 1445 ΑΚ. Περαιτέρω, για τη χορήγηση της βεβαίωσης εφαρμόζεται η ειδικότερη διάταξη του άρθρου 1445 εδ. β' Α.Κ., η οποία μάλιστα κατισχύει των διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 2472/97. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται η έκδοση άδειας της Αρχής, ακόμα και αν εμμέσως μέσω της χορήγησης της βεβαίωσης είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (βλ. Απόφαση 2/2009 της Αρχής, διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Αρχής), και η ζητηθείσα βεβαίωση χορηγείται με την εισαγγελική παραγγελία που εκδίδεται βάσει του άρθρου 1445 εδ. β' Α.Κ.

 

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία.

 

 

 

Ο Πρόεδρος                            Η εισηγήτρια ελέγκτρια

 

 

 

Χρίστος Γεραρής                          Φερενίκη Παναγοπούλου

 

                                         ΔΝ. Νομικός Ελεγκτής