ΑΠΔ 60/2010

 

Αίτηση για χορήγηση πληροφοριών από τον ΟΑΕΔ σε τρίτο σχετικά με την επιχορήγηση επιδοτούμενου ανέργου για δικαστική χρήση.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

Ταχ. Δ/νση:        ΚΗΦΙΣΙΑΣ  1-3

              115 23  ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:        210-6475600

FAX:          210-6475628

       

 

Αθήνα, 14-09-2010

ΑΠ: Γ/ΕΞ/5040-1/14-09-2010

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η  60/2010

(Τμήμα)

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τμήματος στην έδρα της τη 14.09.2010 και ώρα 10:00 μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση που αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας. Παρέστησαν οι Χρήστος Παληοκώστας, Αναπληρωτής Πρόεδρος, κωλυομένου του Προέδρου της Αρχής Χρίστου Γεραρή και τα αναπληρωματικά μέλη Δημήτριος Λιάππης, ως εισηγητής και Γρηγόρης Λαζαράκος, σε αντικατάσταση των τακτικών μελών Λεωνίδα Κοτσαλή και Αναστάσιου Ιωάννη Μεταξά αντίστοιχα, οι οποίοι αν και εκλήθησαν νομίμως εγγράφως δεν παρέστησαν λόγω κωλύματος. Δεν παρέστησαν, αν και εκλήθησαν νομίμως εγγράφως, λόγω κωλύματος, ο Αναστάσιος Πράσσος, τακτικό μέλος της Αρχής και ο Πέτρος Τσαντίλας, αναπληρωματικό μέλος. Παρούσα χωρίς δικαίωμα ψήφου ήταν η Χαρίκλεια Λάτσιου, νομικός ελεγκτής - δικηγόρος, ως βοηθός εισηγήτρια και η Ειρήνη Παπαγεωργοπούλου, υπάλληλος του τμήματος διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων, ως γραμματέας.

 

        Η Αρχή έλαβε υπόψη της τα παρακάτω:

 

        Με το υπ αρ. πρωτ. 7499/06.07.2010 (Γ/ΕΙΣ/5040/16.08.2010 της Αρχής) έγγραφό του ο ΟΑΕΔ ΚΠΑ 2 Αμπελοκήπων διαβιβάζει στην Αρχή την υπ αρ. πρωτ. 7304/18.06.2010 αίτηση της Α και ζητεί από την Αρχή να γνωμοδοτήσει σχετικά με την νομιμότητα χορήγησης των αιτούμενων στοιχείων. Συγκεκριμένα, με την ως άνω αίτηση η Α ζητεί από τον ΟΑΕΔ ΚΠΑ2 Αμπελοκήπων να της χορηγηθούν αντίγραφα του φακέλου του Β σχετικά με: α) την αίτηση για την επιδότηση του αιτούντος, β) του τρεις επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν προ της καταβολής των δόσεων της επιδότησης, γ) τις τμηματικές καταβολές, δ) τις συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων εξόδων των ετών 2008 και 2009 και ε) βεβαίωση σχετικά με το χρονικό διάστημα που όφειλε ο αιτών να λειτουργεί την επιχείρηση προκειμένου να εισπράττει την επιχορήγηση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, οι Β και Α υπέγραψαν σύμβαση μισθώσεως επαγγελματικού χώρου επί της οδού Γ από 23.04.2008 ως 23.04.2014, ο δε Β ίδρυσε και λειτούργησε σε αυτό ατομική επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήριο) μέχρι τον Ιούλιο του 2009, ενώ στις 20.11.2009 ο Β προέβη σε καταγγελία της μίσθωσης για ουσιώδες ελάττωμα του ακινήτου. Επιπλέον, ο Β λίγους μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης αιτήθηκε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Νέων και Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ν.Ε.Ε.) του ΟΑΕΔ και η αίτησή του έγινε δεκτή, ενώ στις 21.05.2010 κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αγωγή κατά τις Α για αναγνώριση της νομιμότητας της από 20.11.2009 καταγγελίας της από 23.04.2008 επαγγελματικής μίσθωσης λόγω ουσιώδους ελαττώματος του μισθίου ακινήτου, αναγνώριση της νομιμότητας άρνησης περί καταβολής του συμβατικού μισθώματος από τον Ιούλιο 2009 έως και τον Νοέμβριο 2009 και αποζημίωση. Η αγωγή αυτή συζητείται ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών στις 24.09.2010. Η Α ζητεί τις παραπάνω πληροφορίες από τον ΟΑΕΔ ΚΠΑ2 Αμπελοκήπων προκειμένου να αντικρούσει την προαναφερόμενη αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος της ο Β.

Η Αρχή, μετά από εξέταση των προαναφερομένων στοιχείων, αφού άκουσε τον εισηγητή και τη βοηθό εισηγήτρια και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης,

 

 

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

 

1. Επειδή, το άρθρο 2 στοιχ. β΄ του ν.2472/1997 ορίζει ότι για τους σκοπούς του νόμου αυτού νοούνται ως «ευαίσθητα δεδομένα», τα δεδομένα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κοινωνική πρόνοια.

 

2. Επειδή, το άρθρο 4 παρ.1 του ν.2472/1997 ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει: α) Να συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών. β) Να είναι συναφή, πρόσφορα, και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας (...)». Με τις διατάξεις αυτές καθιερώνονται ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη νομιμότητα κάθε επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και για τη νομιμότητα της σύστασης και λειτουργίας κάθε αρχείου, οι αρχές του σκοπού της επεξεργασίας και της αναλογικότητας των δεδομένων σε σχέση πάντα με το σκοπό επεξεργασίας. Συνεπώς, κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, που γίνεται πέραν του επιδιωκόμενου σκοπού η οποία δεν είναι πρόσφορη και αναγκαία για την επίτευξή του, δεν είναι νόμιμη.

 

3. Επειδή, το άρθρο 7 του ν.2472/1997 ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «1. Απαγορεύεται η συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. 2. Κατ εξαίρεση επιτρέπεται η συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία σχετικού αρχείου, ύστερα από άδεια της Αρχής, όταν συντρέχουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το υποκείμενο των δεδομένων έδωσε τη γραπτή συγκατάθεσή του εκτός εάν η συγκατάθεση έχει αποσπασθεί με τρόπο που αντίκειται στο νόμο ή τα χρηστά ήθη ή νόμος ορίζει ότι η συγκατάθεση δεν αίρει την απαγόρευση (...) γ) Η επεξεργασία αφορά δεδομένα που δημοσιοποιεί το ίδιο το υποκείμενο ή είναι αναγκαία για την αναγνώριση, άσκηση ή υπεράσπιση ενώπιον δικαστηρίου ή πειθαρχικού οργάνου (...)».

 

4. Επειδή, το άρθρο 11 παρ. 3 του ν.2472/1997 ορίζει ότι: «Εάν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ανακοινώνονται σε τρίτους, το υποκείμενο ενημερώνεται για την ανακοίνωση πριν από αυτούς».

 

5. Επειδή, από τον συνδυασμό των προαναφερομένων διατάξεων προκύπτει ότι η συλλογή και κάθε περαιτέρω επεξεργασία τόσο των απλών όσο και των ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται, καταρχήν, εφόσον το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Ωστόσο, η συλλογή και κάθε περαιτέρω επεξεργασία τόσο των απλών όσο και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται, κατ εξαίρεση, και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων στις περιπτώσεις που περιοριστικά προβλέπει ο νόμος. Ειδικότερα, επιτρέπεται για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στην κοινωνική πρόνοια (ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα), ιδίως, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 παρ. 2 στοιχ. γ΄ του ν. 2472/1997, εφόσον είναι απολύτως αναγκαία για την άσκηση ή υπεράσπιση δικαιώματος ενώπιον δικαστηρίου (βλ. σχετικά, ιδίως, αποφάσεις της Αρχής 61/2003 και 38/2006). Επιπλέον, τόσο για τα απλά όσο και για τα ευαίσθητα δεδομένα πρέπει ο σκοπός επεξεργασίας να είναι νόμιμος, σαφής και καθορισμένος, και τα δεδομένα να μην υπερβαίνουν το σκοπό της επεξεργασίας.

 

6. Επειδή, στην κρινόμενη υπόθεση, οι σχετικές πληροφορίες για την επιδότηση του Β από τον ΟΑΕΔ- ΚΠΑ2 Αμπελοκήπων ως ανέργου, δυνάμει της υπ αρ. πρωτ. 256/3/22.01.2008 απόφασης του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (ΦΕΚ Β΄175/06.02.2008) για την ενθάρρυνση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, των ανέργων που αποφασίζουν να δημιουργήσουν την δική τους μικρή επιχείρηση, συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που συνδέονται με την κοινωνική πρόνοια. Δεδομένα που αφορούν στην κοινωνική πρόνοια είναι εκείνα που αφορούν σε εν γένει κοινωνικοασφαλιστικές παροχές που σχετίζονται με τη λήψη από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. ορφανά, αναπήρους, ανέργους) ειδικών παροχών και επιδομάτων από το Κράτος. Ένα τέτοιο δεδομένο που αφορά στην κοινωνική πρόνοια είναι και η ιδιότητα κάποιου προσώπου ως ανέργου ή/και δικαιούχου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ (βλ. αποφάσεις της Αρχής 34/2007, 1/2009, 2/2009, 10/2009, 31/2009 και 38/2009). Κατά συνέπεια, τα ζητούμενα από τον ΟΑΕΔ στοιχεία περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του Β, καθώς αφορούν πρωτίστως στην ιδιότητά του ως ανέργου και συνδέονται με την κοινωνική πρόνοια.

 

7. Επειδή, ακολούθως, η Α ζητεί με την ιδιότητα του τρίτου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 στοιχ. θ΄ του ν. 2472/1997 πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την κοινωνική πρόνοια (ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) που αφορούν, ως υποκείμενο, στον Β. Από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης προκύπτει ότι ο προβαλλόμενος σκοπός επεξεργασίας, που συνίσταται στην αντίκρουση της προαναφερόμενης αγωγής που έχει καταθέσει σε βάρος της ο Β, είναι νόμιμος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 7 παρ.2 στοιχ. γ΄ του ν.2472/1997, ενώ παράλληλα πληρούνται και οι προϋποθέσεις του άρθρου του άρθρου 4 του ν.2472/1997, διότι από τις πληροφορίες αυτές ενδέχεται να επηρεασθεί η έκβαση του αγωγικού αιτήματος. Ο ΟΑΕΔ ΚΠΑ 2 Αμπελοκήπων βαρύνεται, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, με την υποχρέωση να ενημερώσει τον Β ότι ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα θα ανακοινωθούν στην Α, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του ν.2472/1997.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

Η Αρχή,

παρέχει την άδεια στον ΟΑΕΔ ΚΠΑ2 Αμπελοκήπων να χορηγήσει στη Α τις αιτούμενες πληροφορίες που αφορούν στον Β αποκλειστικά για το σκοπό της δικαστικής χρήσης αυτών. Ο ΟΑΕΔ ΚΠΑ2 Αμπελοκήπων οφείλει, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να ενημερώσει τον Β ότι ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα θα ανακοινωθούν στην Α.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος

 

 

Χρήστος Παληοκώστας  Η γραμματέας

 

 

Ειρήνη Παπαγεωργοπούλου