ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΔΕφΠατρ 587/2018

 

Δημόσια έργα - Καθυστέρηση πληρωμής εγκριθέντος λογαριασμού - Έναρξη τοκοφορίας λογαριασμού - Επιτόκιο -.

 

Τόκοι υπερημερίας που αντιστοιχούν σε εκπροθέσμως εξοφληθέντα λογαριασμό δημόσιου έργου. Εφαρμοστέες διατάξεις. Υπολογισμός ύψους του τόκου κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 4 του π.δ. 166/2003. Έναρξη τοκοφορίας κατ’ εφαρμογή του Κώδικα περί κατασκευής δημοσίων έργων. Η υποχρέωση καταβολής τόκων για καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού αρχίζει ένα μήνα από τη λήξη της μηνιαίας προθεσμίας ελέγχου και διόρθωσης του λογαριασμού από τη διευθύνουσα υπηρεσία, ήτοι μετά την πάροδο δύο μηνών από την υποβολή του λογαριασμού.

 

 

Αριθμός Απόφασης: Α587/2018

ΤΟ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ Γ’

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του (αίθουσα Κακουργιοδικείου του Δικαστικού Μεγάρου Πατρών) στις 19 Ιανουαρίου 2018, με δικαστές τους: Καλλιρρόη Σαφαρίκα, Πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Δήμητρα Μπανιά και Φερενίκη Φλωράτου, Εφέτες Δ.Δ. και γραμματέα την Αναστασία Θανοπούλου, δικαστική υπάλληλο,

 

γ ι α να δικάσει την αγωγή με αριθμό και χρονολογία κατάθεσης 147/27.12.2012,

 

της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Κάππα Χι ανώνυμη εταιρεία δημοσίων και ιδιωτικών έργων» (ΚΧ ΑΤΕ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (οδός ..., πεζόδρομος) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της, ο οποίος παραστάθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου (Αργοστολίου) Γεράσιμου Θεοδωράτου,

 

κατά του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού με την επωνυμία «Δήμος Κεφαλονιάς», ως καθολικού διαδόχου του καταργηθέντος, δυνάμει του άρθρου 1 παρ. 2 εδ.25 Α1 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87), Δήμου Πυλαρέων, που εδρεύει στο Αργοστόλι, εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο του και παραστάθηκε δια της πληρεξούσιας δικηγόρου (Αργοστολίου) Νίκης Χριστοφοράτου, η οποία δεν εμφανίσθηκε στο ακροατήριο μετά την κατάθεση της από 17.1.2018 δήλωσης του άρθρου 133 παρ. 2 του Κ.Δ.Δ..

 

Κατά τη συζήτηση οι διάδικοι ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν όσα αναφέρονται στα πρακτικά.

 

Μετά την συνεδρίαση το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη.

Σκέφθηκε κατά το Νόμο.

 

 

Η κρίση του είναι η εξής:

 

 

1. Επειδή, με την υπό κρίση αγωγή, μετά την παραίτηση από το κεφάλαιο της ένδικης αξίωσης και την μετατροπή του αιτήματος της από καταψηφιστικό σε αναγνωριστικό με τα από 18.1.2018 και 23.1.2018 νομότυπα υπομνήματα, η ενάγουσα εταιρεία που είχε αναλάβει για λογαριασμό του πρώην Δήμου Πυλαρέων, με βάση την από  23.12.2009 σύμβαση, την εκτέλεση του δημοτικού   έργου «Πολιτιστικό κέντρο ... στον οικισμό Φερεντινάτων του Δήμου Πυλαρέων», επιδιώκει παραδεκτώς να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του εναγόμενου δήμου, ως καθολικού διαδόχου του ανωτέρω καταργηθέντος, να της καταβάλει στα πλαίσια της ως άνω σύμβασης άλλως κατά της διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού τους οφειλόμενους τόκους που αντιστοιχούν στο κεφάλαιο (61.520 ευρώ) του 2ου  λογαριασμού του έργου, το οποίο εξοφλήθηκε εκπρόθεσμα από τον εναγόμενο.

 

2. Επειδή, με τις εφαρμοστέες και επί των έργων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ= 1 και 5 του άρθρου 21 του π.δ. 171/1987 (Α' 84), διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 10 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ Α' 23), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2229/1994 (ΦΕΚ Α' 138) και η παρ. 8 αναριθμήθηκε σε παρ. 10 με το άρθρο 1 του ν. 2940/2001 (ΦΕΚ Α' 180), ορίζεται ότι: «10. «Οι λογαριασμοί των κατά τη σύμβαση οφειλόμενων ποσών συντάσσονται κατά μηνιαία χρονικά διαστήματα, εκτός αν η σύμβαση  ορίζει άλλες προθεσμίες. Οι λογαριασμοί συντάσσονται από τον ανάδοχο και υποβάλλονται στη διευθύνουσα υπηρεσία, η οποία τους ελέγχει και τους διορθώνει, όταν απαιτείται, μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή τους. Οι εγκρινόμενοι από τη διευθύνουσα υπηρεσία λογαριασμοί αποτελούν την  πιστοποίηση για την πληρωμή των εργασιών που έχουν εκτελεστεί. Αν η πληρωμή του λογαριασμού καθυστερήσει πέρα από ένα (1) μήνα από τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου ή μελετητή, οφείλεται, αν υποβληθεί έγγραφη όχληση και από το χρόνο υποβολής της, τόκος υπερημερίας ...». Περαιτέρω, στο άρθρο 53 παρ. 9 του, κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του ν. 3669/2008, (Α' 116), Κώδικα της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων, που άρχισε να ισχύει  από  τις 18.6.2008, σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο του ως άνω νόμου, ορίζεται ότι: «Αν η πληρωμή ενός λογαριασμού καθυστερήσει χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, πέραν του διμήνου από την υποβολή του, οφείλεται, αν υποβληθεί έγγραφη όχληση και από την ημερομηνία υποβολής της, τόκος υπερημερίας που υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 4 του π.δ. 166/2003 (ΦΕΚ 38 Α') ...». Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι οι λογαριασμοί, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από την διευθύνουσα το έργο υπηρεσία, αποτελούν την πιστοποίηση για την πληρωμή του αναδόχου για τις αντίστοιχες εργασίες που έχουν εκτελεσθεί από αυτόν και, συνεπώς, μετά την έγκριση αυτή ανακύπτει υποχρέωση του κυρίου του έργου προς πληρωμή τους (ΣτΕ 4896/2014, 2885/2013, 4179/2011, 3948/2005).

 

3. Επειδή, το άνω π.δ. 166/2003 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2000/35 της 29-6-2000 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές (ΦΕΚ Α' 138/5-6-2003)», το οποίο καταργήθηκε από τις 16.3.2015, ωστόσο με την υποπαράγραφο Ζ.14. της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (ΦΕΚ Α' 107), ορίστηκε ότι οι διατάξεις του παραμένουν ισχυρές   για τις συμβάσεις που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια ισχύος του, στο άρθρο 4 ορίζει ότι: «1. Τόκος υπερημερίας οφείλεται από την ημέρα που ακολουθεί την ημερομηνία πληρωμής ή το τέλος της περιόδου πληρωμής που ορίζει η σύμβαση. 2. Εάν δεν συμφωνήθηκε ορισμένη ημέρα ή προθεσμία πληρωμής της αμοιβής, ο οφειλέτης γίνεται υπερήμερος, χωρίς να απαιτείται όχληση, και οφείλει τόκους: α. Εάν παρέλαβε το τιμολόγιο ή άλλο ισοδύναμο για πληρωμή έγγραφο μέχρι  το χρόνο της παραλαβής των αγαθών ή της παροχής των υπηρεσιών ή αν δεν παρέλαβε ή δεν είναι βέβαιο πότε παρέλαβε τέτοιο έγγραφο, μόλις περάσουν 30 ημέρες από την παραλαβή των αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών, β. Εάν από το νόμο ή τη σύμβαση προβλέπεται διαδικασία αποδοχής ή ελέγχου για την επαλήθευση της αντιστοιχίας συμφωνημένων και παραλαμβανομένων αγαθών ή υπηρεσιών, μόλις περάσουν 30 ημέρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδοχής ή ελέγχου, εφόσον παρέλαβε το τιμολόγιο ή άλλο ισοδύναμο για πληρωμή έγγραφο μέχρι την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας ... δ. Στις συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων αρχών της παραγράφου ια' του άρθρου 3 του παρόντος, η προθεσμία καταβολής τόκων σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ορίζεται αποκλειστικώς σε 60 ημέρες. 3. Ο δανειστής δικαιούται τόκους, εφόσον α) έχει εκπληρώσει τις συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις του και β) δεν έχει εισπράξει εγκαίρως το οφειλόμενο ποσό, εκτός εάν δεν υπάρχει ευθύνη του οφειλέτη για την καθυστέρηση. 4. Το ύψος του τόκου υπερημερίας που είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο οφειλέτης υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πιο πρόσφατη κύρια πράξη αναχρηματοδότησης, η οποία πραγματοποιείται πριν από την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του οικείου εξαμήνου («επιτόκιο αναφοράς») προσαυξημένο κατά επτά εκατοστιαίες μονάδες («περιθώριο»), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στη σύμβαση. Το επιτόκιο αναφοράς το οποίο ισχύει την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του οικείου εξαμήνου, εφαρμόζεται και για τους επόμενους έξι μήνες ...» και στο άρθρο 8 ότι: «Στις περιπτώσεις που οι κοινές διατάξεις είναι, σε σύγκριση με τις διατάξεις του διατάγματος αυτού, ευνοϊκότερες για το δανειστή, εφαρμόζονται οι κοινές διατάξεις».

 

4.  Επειδή, όπως έχει κριθεί (ΣτΕ 3526/2015 επταμελούς, 1553/2017, 4027, 3843, 27/2015), στην έννοια της εμπορικής συναλλαγής του ανωτέρω π.δ/τος εμπίπτει και ο σχεδιασμός, η μελέτη και η εκτέλεση δημοσίων έργων. Οι  διατάξεις  δε  του διατάγματος αυτού, σύμφωνα με τα άρθρα 249 παρ. 1 και 3 (πρώην άρθρο 189) της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ήδη άρθρο 288 της Ενοποιημένης Απόδοσης της Συνθήκης για τη λειτουργία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης) και 28 του Συντάγματος, κατισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης της εσωτερικής νομοθεσίας, συνεπώς και των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρου 5 του ν. 1418/1984 και του άρθρου 53 παρ. 9 του ν. 3669/2008, τόσο όσον αφορά  στην  πρόβλεψη για  προηγούμενη έγγραφη όχληση επί καθυστέρησης πληρωμής εγκριθέντος λογαριασμού, η οποία, κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 του διατάγματος αυτού, δεν απαιτείται πλέον για την έναρξη της τοκοφορίας του λογαριασμού, όσο και ως προς το εφαρμοστέο επιτόκιο, με την επιφύλαξη της ρύθμισης του άρθρου 8 του ανωτέρω διατάγματος, κατά την οποία, στις περιπτώσεις που οι κοινές διατάξεις -ήτοι στην προκειμένη περίπτωση οι διατάξεις της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων- είναι σε σύγκριση με τις διατάξεις του διατάγματος αυτού ευνοϊκότερες για το δανειστή, εφαρμόζονται οι κοινές διατάξεις. Εξάλλου, η διάταξη της περ. δ' της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 166/2003 που προβλέπει ότι η υποχρέωση καταβολής τόκων στις δημόσιες συμβάσεις αρχίζει μετά  από εξήντα  ημέρες σε κάθε περίπτωση, ήτοι και στην περίπτωση του άρθρου 4 παρ. 2 περ. β' του ανωτέρω διατάγματος (κατά την οποία η τοκοφορία αρχίζει από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδοχής και ελέγχου), δεν υπερισχύει των ανωτέρω διατάξεων της παρ. 10 του άρθρου 5 του ν.1418/1984 και του άρθρου 53 παρ. 9 του Κώδικα περί κατασκευής δημοσίων έργων, διότι οι τελευταίες αυτές διατάξεις είναι ευνοϊκότερες για το δανειστή, αφού, σύμφωνα με αυτές, η υποχρέωση καταβολής τόκων για καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού αρχίζει ένα μήνα από τη λήξη της μηνιαίας προθεσμίας ελέγχου και διόρθωσης  του  λογαριασμού από τη διευθύνουσα υπηρεσία, ήτοι δύο μήνες από την υποβολή του.

 

5. Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν τα εξής: Με την από 23.12.2009 σύμβαση που καταρτίσθηκε μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, μεταξύ του Δημάρχου Πυλαρέων και του νομίμου εκπροσώπου της ενάγουσας, ανατέθηκε στην τελευταία η εκτέλεση του έργου «Πολιτιστικό κέντρο ... στον οικισμό Φερεντινάτων του Δήμου Πυλαρέων», σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3669/2008, αντί συνολικού εργολαβικού  ανταλλάγματος 240.941,76  ευρώ  πλέον Φ.Π.Α.. Για την πληρωμή εργασιών που εκτελέσθηκαν συντάχθηκε και υποβλήθηκε από την ενάγουσα στις 21.7.2010 (αρ. πρωτ. της Δ/σης Τοπικής Αυτ/σης Κεφαλληνίας 3413/21.7.2010) ο 2ος λογαριασμός (πιστοποίηση) του έργου, για τον οποίο εκδόθηκε στις 30.7.2010 η 2η εντολή πληρωμής, ποσού 61.520 ευρώ (50.016,26 ευρώ εργασίες + 11.503,74 ευρώ Φ.Π.Α.). Ενόψει δε του ότι ο εγκεκριμένος αυτός λογαριασμός δεν πληρώθηκε εντός δύο μηνών από την υποβολή του, η ενάγουσα υπέβαλε προς την Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου την με αρ. πρωτ. 5570/10.12.2010 ειδική όχληση πληρωμής. Τελικώς, ο εναγόμενος δήμος εξόφλησε το κεφάλαιο ποσού 62.520 ευρώ του ανωτέρω λογαριασμού στις 10.4.2014 (βλ. το σειράς Α με αριθ. 35/2014 χρηματικό ένταλμα του εναγομένου, με την ένδειξη «πληρώθηκε» και υπογραφή του ταμία στις 10.4.2014).

 

6. Επειδή, με την υπό κρίση αγωγή η ενάγουσα ζητά να υποχρεωθεί ο εναγόμενος δήμος να της καταβάλει τους τόκους υπερημερίας που αντιστοιχούν στον εκπροθέσμως εξοφληθέντα 2ο λογαριασμό του έργου, με το επιτόκιο υπερημερίας που ισχύει για τους ιδιώτες, άλλως με το επιτόκιο του άρθρου 4 παρ. 4 του π.δ. 166/2003, άλλως με το επιτόκιο του άρθρου 5 παρ. 10 του ν.1418/1984, από τις 10.12.2010 που ο λογαριασμός κατέστη ληξιπρόθεσμος και απαιτητός. Επικαλείται δε και προσκομίζει το .../30.12.2011 τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, συνολικού ποσού 61.520 ευρώ (50.016,26 ευρώ αξία εργασιών + 11.503,74 Φ.Π.Α.), το οποίο εξέδωσε προς το Δήμο Πυλαρέων για την πληρωμή του 2ου λογαριασμού, την .../6.9.2010 βεβαίωση του Παραρτήματος Ι.Κ.Α. Σάμης περί μη οφειλής ασφαλιστικών εισφορών, την .../18.1.2012 δήλωση παρακρατούμενων φόρων επί του 2ου λογαριασμού του έργου ποσού 1.523 ευρώ και το αντίστοιχο διπλότυπο καταβολής του ποσού αυτού. Αντίθετα, ο εναγόμενος δήμος ζητά την απόρριψη της ένδικης αγωγής, προβάλλοντας ότι «η βούληση της αντιδίκου για παραίτηση από τους τόκους υπερημερίας, έστω και αν εκ παραδρομής δεν παραιτήθηκε από την υπό κρίση αγωγή, είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη» και επικαλείται την από 2.12.2013 δήλωσης παραίτησης της ενάγουσας εταιρείας από του δικογράφου της 26.11.2012 (αρ. καταθ. 6/2012) αγωγής της κατά του οικείου Δήμου, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών (πολιτικού).

 

7. Επειδή, με τα δεδομένα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) ο 2ος λογαριασμός του έργου, συνολικού ποσού με το Φ.Π.Α. 61.520 ευρώ από έλεγχο και υποβλήθηκε από την από την ενάγουσα στις 21.7.2010, εγκρίθηκε μετά κδόθηκε η σχετική εντολή πληρωμής του, με αποτέλεσμα να υφίσταται  υποχρέωση του εναγομένου για την εμπρόθεσμη  πληρωμή του, β) η ενάγουσα εξέδωσε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για τον λογαριασμό αυτό και κατέβαλε τις προβλεπόμενες   κρατήσεις, γ) ο εναγόμενος δήμος εξόφλησε εκπρόθεσμα το κεφάλαιο 61.520 ευρώ του ανωτέρω λογαριασμού στις 10.4.2014, δ) η ενάγουσα δεν παραιτήθηκε από τους τόκους υπερημερίας του  ένδικου  ποσού, όπως αβάσιμα προβάλλει  ο εναγόμενος, επικαλούμενος δήλωση παραίτησης που έχει κατατεθεί σε άλλο δικαστήριο και ε) ως προς το επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζεται το ύψος του τόκου υπερημερίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του π.δ. 166/2003, ενώ ως προς την έναρξη  της τοκοφορίας, στην προκειμένη περίπτωση,  δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 2 περ. δ του ίδιου άρθρου, αλλά, ως ευνοϊκότερες, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν στη σκέψη 4 της παρούσας, οι διατάξεις της νομοθεσίας περί κατασκευής δημοσίων έργων (άρθρο 53 παρ. 9 του ν. 3669/2008), σύμφωνα με τις οποίες τόκοι υπερημερίας οφείλονται μετά την πάροδο δύο μηνών από την υποβολή του λογαριασμού, το Δικαστήριο κρίνει ότι ο εναγόμενος δήμος  υποχρεούται να  καταβάλει στην ενάγουσα τους τόκους υπερημερίας που αντιστοιχούν στο μη εμπροθέσμως εξοφληθέν κεφάλαιο των 61.520 ευρώ του 2ου λογαριασμού του έργου, οι οποίοι πρέπει να υπολογισθούν με το επιτόκιο του άρθρου 4 παρ. 4 του Π.Δ. 166/2003, από την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την υποβολή του λογαριασμού (22.9.2010). Ενόψει δε του ότι με την υπό κρίση αγωγή ζητούνται τόκοι από τις 10.12.2010 και το Δικαστήριο δεν μπορεί να επιδικάσει πέραν του αιτηθέντος ποσού, κρίνει ότι οι ένδικοι τόκοι πρέπει να επιδικασθούν στην ενάγουσα, σύμφωνα με το ανωτέρω αγωγικό της αίτημα, ήτοι από 10.12.2010 έως τις 10.4.2014, ημερομηνία εξόφλησης του κεφαλαίου του λογαριασμού αυτού.

 

10. Επειδή, κατ' ακολουθία των ανωτέρω, η κρινόμενη αγωγή πρέπει να γίνει δεκτή και να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του εναγομένου να καταβάλει στην ενάγουσα τους τόκους υπερημερίας που αντιστοιχούν σε κεφάλαιο ποσού 61.520 ευρώ, από 10.12.2010 έως τις 10.4.2014, με το επιτόκιο του άρθρου 4 παρ. 4 του Π.Δ. 166/2003. Τέλος να επιβληθούν σε βάρος του εναγομένου τα δικαστικά έξοδα της ενάγουσας, ύψους 529 ευρώ (άρθρο 275 παρ. 1 εδ. α' του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας).

 

 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 

 

Δέχεται την αγωγή.

 

Αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγομένου να καταβάλει στην ενάγουσα τους τόκους υπερημερίας που αντιστοιχούν σε κεφάλαιο ποσού εξήντα μίας χιλιάδων πεντακοσίων είκοσι (61.520) ευρώ, από 10.12.2010 έως τις 10.4.2014, με το επιτόκιο του άρθρου 4 παρ. 4 του Π.Δ. 166/2003.

 

Επιβάλλει σε βάρος του εναγομένου τη δικαστική δαπάνη της ενάγουσας ποσού πεντακοσίων είκοσι εννέα (529) ευρώ.

 

Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Πάτρα στις 28.9.2018 και δημοσιεύθηκε στον ίδιο τόπο στις 24.10.2018 σε έκτακτη, δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου.

 

Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η   ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΣΑΦΑΡΙΚΑ            ΦΕΡΕΝΙΚΗ ΦΛΩΡΑΤΟΥ

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ