ΑΠ (Συμβ) 1224/2018

 

Δικαιώματα κατηγορουμένου - Μετάφραση των εγγράφων της διαδικασίας - Αλλοδαπός εκζητούμενος - Αίτηση αντικατάστασης προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους -.

Παροχή εντός ευλόγου διαστήματος γραπτής μετάφρασης όλων των ουσιωδών εγγράφων ή χωρίων εγγράφων της διαδικασίας σε υπόπτους ή κατηγορουμένους που δεν κατανοούν τη γλώσσα της ποινικής διαδικασίας. Αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης σε ρητή δικάσιμο προκειμένου να μεταφραστεί έγγραφο της διαδικασίας που θεωρείται ουσιώδες (δικαστική απόφαση) στη γλώσσα που κατανοεί ο αλλοδαπός κατηγορούμενος-εκζητούμενος. Απόρριψη αιτήσεως για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους. Κρίθηκε ότι ο αιτών αλλοδαπός είναι ύποπτος φυγής.

 

 

 

Αριθμός 1224/2018

 

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Α' Ποινικό Τμήμα Διακοπών

(Σε Συμβούλιο)

 

 

Αποτελούμενο από τους Δικαστές: Γεώργιο Παπανδρέου Προεδρεύοντα Αρεοπαγίτη (ως αρχαιότερο μέλος της συνθέσεως), Ευφροσύνη Καλογεράτου-Ευαγγέλου, Αναστασία Περιστεράκη, Βασιλική Μπαζάκη-Δρακούλη και Χρήστο Τζανερρίκο, Αρεοπαγίτες.

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 17 Ιουλίου 2018 με τη συμμετοχή της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αριστέας Θεοδόση και της Γραμματέως Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου, για να δικάσει την από 30 Μαΐου 2018 και με αριθμό 9 έφεση του εκζητουμένου (όν.): (επ.) ... του ... ή ... και της ..., που γεννήθηκε στις 14-6-1965 στο ... Λευκορωσίας, υπηκόου Ισραήλ, κατοίκου Ισραήλ και ήδη κρατούμενου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, κατά της υπ' αριθ. 78/29-5-2018 απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο οποίος παραστάθηκε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Βασίλειο Αρβανίτη.

 

Ο Πρόεδρος, εκφώνησε το όνομα του παραπάνω εκκαλούντος-εκζητουμένου ο οποίος εμφανίστηκε και όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο σχετικά με τα στοιχεία της ταυτότητας του, δεν αποκρίθηκε.

 

Μετά απ' αυτό ο Πρόεδρος, αφού αντιλήφθηκε ότι ο εκκαλών-εκζητούμενος δεν γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα αλλά την Αγγλική, διόρισε ως διερμηνέα τον ..., κάτοικο Αθηνών (οδός ...), ο οποίος ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

 

Στο σημείο αυτό με εντολή του Προέδρου κλήθηκε ο ως άνω διερμηνέας, ο οποίος εμφανίστηκε και όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο, απάντησε ότι ονομάζεται ..., γεννήθηκε στην Αυστραλία το έτος 1970 και κατοικεί στην Αθήνα στην οδό ..., είναι Χριστιανός Ορθόδοξος στο θρήσκευμα και ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

 

Στη συνέχεια, με εντολή του Προέδρου, ο ανωτέρω διερμηνέας αφού επέλεξε να δώσει το χριστιανικό τύπο όρκου, ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο σύμφωνα με το άρθρο 236 Κ.Π.Δ., ότι θα ερμηνεύσει σωστά όσα θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τον εκζητούμενο και προς αυτόν, καθώς και τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία και όσα τυχόν κατατεθούν κατά τη συνεδρίαση, από την Ελληνική γλώσσα στην Αγγλική και αντίστροφα.

 

Κατόπιν ο εκκαλών εκζητούμενος ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο, δια του διερμηνέως και απάντησε, δια του διερμηνέως, ότι ονομάζεται ... ή ... του ... ή ... και της ..., γεννήθηκε στις 14-6-1965 στο ... Λευκορωσίας, είναι υπήκοος ..., κάτοικος Ισραήλ και ότι διορίζει πληρεξούσιο δικηγόρο να τον υπερασπιστεί τον Βασίλειο Αρβανίτη, ο οποίος αποδέχτηκε το διορισμό του.

 

Ακολούθως ο Πρόεδρος ρώτησε, δια του διερμηνέως, τον εκκαλούντα εκζητούμενο εάν γνωρίζει την εκκαλουμένη απόφαση και θέλει να παραδοθεί στις Αρχές της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και αυτός απάντησε, δια του διερμηνέα, ότι γνωρίζει την εκκαλουμένη απόφαση και δε θέλει να εκδοθεί στις Αρχές της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στην Εισαγγελέα, η οποία είπε ότι σήμερα εισάγεται για εκδίκαση στο Δικαστήριο του Αρείου Πάγου, σε Συμβούλιο, δημόσια στο ακροατήριο συνεδρίαση η υπ' αριθμ.9/30-5-2018 έφεση του ανωτέρω εκζητουμένου κατά της υπ'αριθμ.78/29-5-2018 απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

 

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος υπεράσπισης του εκζητουμένου, αφού έλαβε το λόγο από τον Πρόεδρο υπέβαλε αίτημα αναβολής εκδίκασης της προκείμενης έφεσης προκειμένου να μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα, την οποία ομιλεί και κατανοεί ο εκζητούμενος, η εκκαλουμένη απόφαση με αριθμό 78/2018 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, διότι αυτή αποτελεί ουσιώδες έγγραφο για τη διασφάλιση ουσιαστικά του δικαιώματος του κατηγορουμένου στη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και στην υπεράσπιση του, σύμφωνα με το άρθρο 236Α Κ.Π.Δ, όπως προστέθηκε μα το άρθρο 4 του Ν.4236/2014 προς εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2010/64/ΕΕ και με τις επιταγές των άρθρων 47 και 48 παρ.2 του Χάρτη των Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Εισαγγελέας, στην οποία δόθηκε ο λόγος, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του εκζητουμένου και να μεταφραστεί το σκεπτικό και διατακτικό της εκκαλούμενης απόφασης.

 

Αφού σκέφθηκε σύμφωνα με το νόμο

 

Με το άρ. 236Α παρ. 1 ΚΠΔ, που προστέθηκε με το αρ. 4 του Ν. 4236/2014 (ΦΕΚ 33 Α' 11.2.2014) και ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 2010/64ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE της 20ης Οκτωβρίου 2010 σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία, ορίζεται ότι «Στους υπόπτους ή κατηγορούμενους που δεν κατανοούν τη γλώσσα της ποινικής διαδικασίας παρέχεται εντός ευλόγου διαστήματος γραπτή μετάφραση όλων των ουσιωδών εγγράφων ή χωρίων εγγράφων της διαδικασίας. Τα ουσιώδη έγγραφα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε απόφαση συνεπάγεται τη στέρηση της ελευθερίας ενός προσώπου, οποιοδήποτε έγγραφο απαγγελίας κατηγορίας και οποιαδήποτε δικαστική απόφαση σχετική με την κατηγορία. Οι κατηγορούμενοι ή οι συνήγοροι τους δύνανται να υποβάλουν αιτιολογημένο αίτημα για τον χαρακτηρισμό εγγράφων ή χωρίων εγγράφων ως ουσιωδών. Οι ύποπτοι ή οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικαίωμα σε μετάφραση χωρίων ουσιωδών εγγράφων, τα οποία δεν συμβάλλουν στην κατανόηση εκ μέρους τους του περιεχομένου της εναντίον τους κατηγορίας.

 

Στην προκειμένη περίπτωση ο συνήγορος του εκκαλούντος ... ή ..., ο οποίος είναι αλλοδαπός υπήκοος που δεν ομιλεί την Ελληνική γλώσσα αλλά την Αγγλική ζήτησε την αναβολή της εκδίκασης της έφεσης του εκκαλούντος κατά της 78/2018 απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την οποία το άνω Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης του στις Αρχές της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, διέταξε την άρση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί με την 67/2018 απόφαση του ίδιου Συμβουλίου, διέταξε την σύλληψη του και την προσωρινή κράτηση του μέχρι την εκτέλεση της απόφασης και την απόδοση στον καταθέτη της χρηματικής εγγυήσεως ποσού 30.000 ευρώ. Επειδή η άνω απόφαση περιλαμβάνεται στα ουσιώδη έγγραφα που πρέπει να μεταφράζονται σε γλώσσα που κατανοεί ο ενδιαφερόμενος εκκαλών, προκειμένου να υποστηρίξει την έφεση του κατ' αυτής, καίτοι κατά την εκφώνηση της υπήρξε διερμηνεία, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε ρητή δικάσιμο προκειμένου να μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα η 78/2018 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

 

Για τους λόγους αυτούς

 

Αναβάλλει την εκδίκαση της έφεσης του εκζητουμένου (ον.) ... ή ... (επ.)... του ... ή ..., κατοίκου Ισραήλ και ήδη κρατούμενου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, κατά της υπ' αριθ.78/29-5-2018 απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, για τις 4 Σεπτεμβρίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 09.30', ενώπιον του Β' Ποινικού Τμήματος Διακοπών, προκειμένου να μεταφραστεί με επιμέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η προσβαλλόμενη απόφαση.

 

Τα ανωτέρω διερμηνεύτηκαν στον εκκαλούντα εκζητούμενο.

 

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο του στις 17 Ιουλίου 2018.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Μετά την απαγγελία της παραπάνω απόφασης.

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του εκκαλούντος-εκζητουμένου υπέβαλε εγγράφως την από 17-7-2018 αίτηση του εκζητουμένου, την οποία ανέπτυξε και προφορικά, περί άρσης της προσωρινής κράτησης του εκζητουμένου κατ'άρθρο 449 παρ.2 Κ.Π.Δ, άλλως την αντικατάσταση της με όποιους και όσους άλλους περιοριστικούς όρους κρίνει το Δικαστήριο σκόπιμους και αναγκαίους και ζήτησε την εξέταση της μάρτυρος.

 

Η Εισαγγελέας, στην οποία δόθηκε ο λόγος, πρότεινε την εξέταση της ως άνω μάρτυρος που προτάθηκε από την υπεράσπιση του εκζητουμένου.

 

Προσήλθε η μάρτυρας που προτάθηκε από την υπεράσπιση του εκζητουμένου, αφού κλήθηκε από τον Πρόεδρο, η οποία ρωτήθηκε μέσω του διερμνηνέως για τα στοιχεία της και αποκρίθηκε μέσω του διερμηνέως ότι ονομάζεται ... είναι υπήκοος           ... κατοικεί στο Ισραήλ. Τον εκκαλούντα εκζητούμενο γνωρίζει και είναι πατέρας της. Στη συνέχεια, αφού επέλεξε να δώσει το χριστιανικό τύπο όρκου, ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 παρ.2 του ΚΠΔ, ότι θα πει την αλήθεια και εξεταζόμενη κατέθεσε μέσω του διερμηνέως τα εξής: «Διαμένω σε ξενοδοχείο στην Αθήνα. Εάν αποφυλακιστεί ο πατέρας μου θα μένουμε μαζί στο ίδιο ξενοδοχείο. Ο πατέρας μου θέλει απλώς να αποδείξει την αθωώτητά του.»

 

Τα ανωτέρω διερμηνεύθηκαν στο Δικαστήριο μέσω του διερμηνέως. Στο σημείο αυτό αναγνώσθηκε η από 17-7-2018 αίτηση του περί άρσης ή αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους κατ' άρθρο 449 παρ.2 ΚΠΔ.

 

Ακολούθως, δια του διερμηνέως, ο εκζητούμενος είπε τα εξής: «Επιθυμώ να αποδείξω την αθωώτητά μου. Αν αποφυλακιστώ θα διαμένω με την κόρη μου στο ξενοδοχείο στην Αθήνα.»

 

Κατόπιν δόθηκε ο λόγος στην Εισαγγελέα, η οποία πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του εκζητουμένου περί άρσης ή αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης.

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του εκζητουμένου, αφού έλαβε το λόγο από τον Πρόεδρο ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα του, διότι ο εκζητούμενος κατηγορείται για φερόμενη απάτη και η οικογένεια του μένει εδώ.

 

Αφού σκέφθηκε σύμφωνα με το νόμο

 

Ο εκζητούμενος, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του, μετά την αναβολή της εκδίκασης της έφεσης του σε ρητή δικάσιμο, προκειμένου να μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα η 78/2018 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με αυτοτελή αίτηση του, ζήτησε την αντικατάσταση της προσωρινής του κρατήσεως με περιοριστικούς όρους.

 

Η αίτηση αυτή, αρμοδίως εισάγεται σήμερα στο παρόν Δικαστήριο, στο οποίο εκκρεμεί η πιο πάνω έφεση του εν λόγω εκζητουμένου αλλοδαπού προσωρινά κρατουμένου, είναι νόμιμη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 449 παρ.2, 450 αρ.2 και 451 του ΚΠοινΔ σε συνδυασμό με εκείνες των άρθρων 282, 296, 297 παρ.1, 2, 298 και 302 έως 304 του ιδίου Κώδικα και πρέπει να ερευνηθεί κατ' ουσίαν (ΑΠ 48/2011).

 

Από την επισκόπηση των πρακτικών της 78/2018 απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, την ένορκη εξέταση της μάρτυρος θυγατέρας του εκζητουμένου καθώς και όσα ο τελευταίος, δια διερμηνέως κατέθεσε περιλαμβανόμενα στα πρακτικά, αποδεικνύονται τα ακόλουθα: Ο αιτών υπήκοος, εκζητούμενος από το κράτος της Λευκορωσίας να δικαστεί εκεί για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, πράξεις που φέρονται ότι διαπράχθηκαν στην Λευκορωσία, γεννήθηκε στο της Λευκορωσίας το έτος 1965, είναι έγγαμος και πατέρας τριών θυγατέρων, μηχανικός το επάγγελμα, κρατείται δε στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού από 29-5-2018, όταν ανακλήθηκαν με την 78/2018 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί δυνάμει της 67/2018 απόφασης του ίδιου δικαστηρίου. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο αιτών αλλοδαπός είναι ύποπτος φυγής, γι' αυτό και η κρινόμενη αίτησή του πρέπει να απορριφθεί.

 

 

Για τους λόγους αυτούς

 

 

Απορρίπτει το αίτημα του εκζητουμένου, που υποβλήθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του περί άρσης ή αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης.

 

Τα ανωτέρω διερμηνεύτηκαν στον εκκαλούντα εκζητούμενο.

 

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριό του στις 17 Ιουλίου 2018.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ