ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2136/2003

 

Προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών προς ιδία χρήση - Έξη χρήσης - Έφεση - Προθεσμία -. Εμπροθέσμως ασκήθηκε έφεση τρία χρόνια μετά την επίδοση της απόφασης στον κρατούμενο, φυλακισθέντα ήδη με άλλη απόφαση, λόγω άρθρου 34 ΠΚ και έξης της χρήσης άρθρου 13 Ν. περί ναρκωτικών, η οποία, τεκμηριώνεται για το διάστημα μεταξύ προγενέστερης και μεταγενέστερης της τέλεσης του εγκλήματος πραγματογνωμοσύνης.

 

Το Δικαστήριο συνεδρίασε σήμερα δημόσια στο ακροατήριό του.

   Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες ο Αντεισαγγελέας Εφετών Σταύρος Μαντακιοζίδης και η Γραμματέας Χρυσάφω Τερζιώτη καθώς και ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει νόμιμα κληθεί για να αποφανθεί ως προς το παραδεκτό της έφεσης που έχει ασκήσει ο κατηγορούμενος κατά της απόφασης του 3μελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας με αριθμό 60778/26.10.98.

   Ο κατηγορούμενος όταν τον ρώτησε η Πρόεδρος για την ταυτότητά του κλπ. απάντησε ότι ονομάζεται όπως παραπάνω αναφέρεται και ότι διορίζει συνήγορό του για να τον υπερασπισθεί την παρούσα δικηγόρο Ιωάννα Καστραντά που αποδέχθηκε τον διορισμό.

   Ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε τον λόγο από την Πρόεδρο, ανέπτυξε την κρινόμενη έφεση του κατηγορουμένου Χ.Δ. και είπε ότι αυτή έχει ασκηθεί εκπρόθεσμα.

   Η συνήγορος του κατηγορουμένου, αφού έλαβε τον λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να γίνει δεκτό ότι η κρινόμενη έφεση έχει εμπρόθεσμα ασκηθεί, εφόσον ο πελάτης της δεν έλαβε γνώση της εκκαλουμένης απόφασης (43084/12.6.98) και ζήτησε να εξετασθεί ως μάρτυρας για την απόδειξη του ισχυρισμού του αυτού η Ιωάννα Καστραντά, η οποία βρίσκεται στο Δικαστήριο.

   Ο Εισαγγελέας αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο πρότεινε την εξέταση της παραπάνω μάρτυρος.

   Προσήλθε η μάρτυρας αποδείξεως, η οποία όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο για την ταυτότητά της, απάντησε ότι ονομάζεται Ιωάννα Καστραντά, και κατοικεί στην Αθήνα (δικηγόρος) και Χριστιανή Ορθόδοξη, γνωρίζει απλώς τον κατηγορούμενο και δεν είναι συγγενής της. Επομένως αφού ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο κατά το άρθρο 218 ΚΠοινΔ εξετάσθηκε και κατέθεσε ότι: Είναι τοξικομανής, σύμφωνα με δύο (2) πραγματογνωμοσύνες προγενέστερες και μεταγενέστερες. Εχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Δεν ήταν σε θέση να ασκήσει οποιοδήποτε ένδικο μέσο. Η συνείδηση του ήταν διαταραγμένη.

   Στο σημείο αυτό της δίκης, μετά από πρόταση του Εισαγγελέα και εντολής της Προέδρου και χωρίς να έχει κανένας αντίρρηση αναγνώστηκαν τα εξής:

   1. Το από 19.1.99 αποδεικτικό επίδοσης.

   Ο κατηγορούμενος όταν η Πρόεδρος τον κάλεσε να απολογηθεί ισχυρίστηκε ότι: Δεν έκανα έφεση γιατί δεν ήμουν σε θέση, λόγω της έξης της χρήσης ναρκωτικών.

   Ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε τον λόγο, πρότεινε να θεωρηθεί ότι η κρινόμενη έφεση έχει εμπρόθεσμα ασκηθεί και να γίνει τυπικά δεκτή.

   Η συνήγορος του κατηγορουμένου αφού έλαβε τον λόγο ζήτησε να θεωρηθεί ότι η κρινόμενη έφεση έχει εμπρόθεσμα ασκηθεί και να γίνει τυπικά δεκτή.

   Το Δικαστήριο αφού συσκέφθηκε μυστικά στην έδρα του, με παρούσα την Γραμματέα κατάρτισε και η Πρόεδρος δημοσίευσε την απόφασή του με αριθμό 2136/2003, η οποία είναι η εξής: Από την εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος δεν έλαβε γνώση της εκκαλούμενης απόφασης, δεδομένου ότι είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών και δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τα γεγονότα, ούτε μπορεί να εκτιμήσει ορθά αυτά και γι' αυτό το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να θεωρηθεί πως η έφεση έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα.

   Δέχεται ότι η έφεση του κατηγορουμένου Χ.Δ. του Σ., κατοίκου Καλλιθέας (Α. ...) και ήδη κρατούμενο Φυλ. Κορυδαλλού με αριθμό 9477 και χρονολογία 11.12.02 κατά της ερήμην απόφασης του 3μελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας με αριθμό 60778/26.10.98 είναι εμπρόθεσμη.

   Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο.

   Αθήνα, 3.3.2003

 

   Μετά την απαγγελία της παραπάνω απόφασης ....

 

   Κατόπιν ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ανάπτυξε την έκθεση της έφεσης και πρότεινε να γίνει τυπικά δεκτή και παράδωσε στην Πρόεδρο κατάλογο των μαρτύρων που κάλεσε για να υποστηρίξουν την κατηγορία και του οποίου αντίγραφο έχει επιδοθεί στον κατηγορούμενο, κατά το άρθρο 326 ΚΠοινΔ, όπως προκύπτει από το αποδεικτικό, που βρίσκεται στη δικογραφία.

   Μετά η Πρόεδρος ζήτησε από τον κατηγορούμενο πληροφορίες για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται και του ανέφερε ότι η απολογία του θα γίνει μετά το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 343 ΚΠοινΔ.

   Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι επιφυλάσσεται να εκθέσει τις απόψεις του κατά την απολογία του και ότι τώρα δεν έχει να πει τίποτε.

   ...

   Κατόπιν ρώτησε τον κατηγορούμενο και τη συνήγορό του αν κλήτευσαν μάρτυρες υπεράσπισης και απάντησαν αρνητικά.

   ...

   Η Γραμματέας διάβασε, με εντολή της Προέδρου, το διατακτικό της εκκαλούμενης απόφασης που περιέχει την κατηγορία.

   Κατόπιν η Πρόεδρος διέταξε να αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία.

   ...

   Στο σημείο αυτό της δίκης, με πρόταση του Εισαγγελέα και εντολή της Προέδρου και χωρίς να προβληθεί αντίρρηση από τους παράγοντες της δίκης, αναγνώσθηκαν τα παρακάτω έγγραφα:

   1. Η απόφαση του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με αριθμό 60778/26.10.98 με τα πρακτικά της.

   2. Εκθεση σύλληψης.

   3. Εκθεση σωματικής έρευνας και κατάσχεσης.

   4. Εκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα Σ.Ρ.

   5. Εκθεση γνωστοποίησης ναρκωτικής ουσίας.

   6. Η από 22.5.95 ιατρική βεβαίωση του Ψ.Ν.Α.

   7. Η από 23.6.93 έκθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

   8. Η από 20.10.99 έκθεση Ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης.

   ...

   Κατόπιν η Πρόεδρος κάλεσε τον κατηγορούμενο να απολογηθεί και ο κατηγορούμενος είπε: Υπήρχαν ναρκωτικά στη φυλακή. Εκανα συνεχώς χρήση. Από τον Ιανουάριο δεν βρίσκω. Εχω τρία παιδιά. Είμαι τέσσερα (4) χρόνια κρατούμενος. Θέλω να κάνω προσπάθεια. Δεν μπορείς να το αποφύγεις. Εχω σκοπό να πάω να παρακολουθήσω πρόγραμμα. Μου έχει υποσχεθεί ο αδερφός μου να με πάρει στο χωριό.

   Μετά την απολογία του κατηγορουμένου, η Πρόεδρος του υπέβαλε ερωτήσεις και κατόπιν έδωσε τον λόγο στον Εισαγγελέα και στους Δικαστές για να υποβάλλουν και αυτοί ερωτήσεις, αν είχαν. Ο Εισαγγελέας και οι Δικαστές υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις προς τον κατηγορούμενο και εκείνος απάντησε όπως αναφέρεται στην απολογία του.

   ...

   Μετά από αυτά η Πρόεδρος ρώτησε τον Εισαγγελέα εάν χρειάζεται καμία συμπληρωματική εξέταση ή διασάφηση και όταν απάντησε αρνητικά, η Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας και έδωσε το λόγο στον Εισαγγελέα, ο οποίος ανάπτυξε την κατηγορία και πρότεινε να κριθεί ατιμώρητος ως τοξικομανής ο κατηγορούμενος.

   ...

   Η συνήγορος του κατηγορουμένου αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο και ανάπτυξε την υπεράσπιση, ζήτησε να κριθεί ο πελάτης της ατιμώρητος ως τοξικομανής.

   Κατόπιν η Πρόεδρος κήρυξε περατωμένη τη συζήτηση.

   Το Δικαστήριο, αφού συσκέφθηκε μυστικά στην έδρα του, με παρούσα τη Γραμματέα, κατάρτισε και η Πρόεδρος δημοσίευσε αμέσως την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία έχει αριθμό 2136/2003 και είναι η εξής:

   Επειδή, η κρινόμενη έφεση έχει νόμιμα και εκπρόθεσμα ασκηθεί πρέπει να γίνει τυπικά δεκτή και να εξεταστεί από ουσιαστική άποψη.

   Επειδή από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης, που αναγνώσθηκαν, καθώς και τα έγγραφα που αναγνώσθηκαν και αναφέρονται στα πρακτικά, την απολογία του κατηγορουμένου και την όλη αποδεικτική διαδικασία, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος έχει αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και δεν μπορεί να την αποβάλλει με τις δικές του δυνάμεις και γι' αυτό πρέπει να κριθεί ατιμώρητος για τις πράξεις της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

   Για τους λόγους αυτούς δικάζει με παρόντα τον κατηγορούμενο Χ.Δ. του Σ. και της Α. γεν. Ο, κάτοικο Καλλιθέας (Α. ...) και ήδη κρατ. Φυλ. Κορυδαλλού.

   Δέχεται τυπικά την έφεσή του με αριθμό 9477 και χρονολογία 11.12.2002 κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας με αριθμό 60778/26.10.98.

   Κρίνει τον κατηγορούμενο ατιμώρητο του ότι:

   Στην Αθήνα κατά τους παρακάτω χρόνους, έχοντας αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών:

   1) Προμηθεύτηκε ναρκωτικά, σε ποσότητα που αποδεδειγμένα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις δικές του ανάγκες για δική του χρήση. Ειδικότερα, προμηθεύτηκε στις 22.10.1998 από άγνωστο σε αυτόν άτομο μικρή ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας ηρωΐνη.

   2) Κατείχε ναρκωτικά σε ποσότητα που αποδεδειγμένα εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες για δική του χρήση.

   Ειδικότερα, καταλήφθηκε να κατέχει στις 22.10.1998 στην συμβολή των οδών Π και Σ μικρή ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας ηρωΐνη και μάλιστα μία δόση αυτής.

   3) Εκανε χρήση ναρκωτικών, σε μικρή ποσότητα. Ειδικότερα, από 22.10.93 μέχρι και 22.10.1998 έκανε κατ' επανάληψη χρήση της παραπάνω ναρκωτικής ουσίας ηρωΐνη.

   Διατάσσει την οριστική δήμευση και καταστροφή ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν σύμφωνα με την από 22.10.98 έκθεση κατάσχεσης του Ανθ/μου Β.Π. όπως αυτά αναφέρονται και περιγράφονται με λεπτομέρεια στην παρακάτω έκθεση.

   Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο.

   Αθήνα, 3.3.2003.