ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 11577/2001

 

Αίτηση ακύρωσης - Έξη χρήσης - Προθεσμία  -. Δεκτή ως εμπροθέσμως ασκηθείσα αίτηση ακυρώσεως διότι ο κατηγορούμενος κατά την προθεσμία άσκησής της, είχε,  λόγω έξης χρήσης έλλειψη συνείδησης των πραττομένων.

 

[Απόσπασμα]... Επειδή από τις καταθέσεις των μαρτύρων της απόδειξης που εξετάστηκαν ενόρκως στο Δικαστήριο τούτο, την απολογία του κατηγορουμένου και την όλη αποδεικτική διαδικασία, αποδείχτηκε ότι ο αιτών κατηγορούμενος από ανώτερη βία δεν μπόρεσε εγκαίρως να γνωστοποιήσει με οποιοδήποτε μέσο, στο Δικαστήριο τούτο, το ανυπέρβλητο εμπόδιο της εμφάνισής του, κατά τη δικάσιμο της 10/5/99 κατά την οποία δικάστηκε απών και η έφεσή του απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη, με την απόφαση του Δικαστηρίου τούτου, που έχει αριθμό 57335/96 ώστε να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης, κατά το άρθρο 349 ΚΠοιν.Δ. και ειδικότερα ότι "Ο κατηγορούμενος, ο οποίος ήδη από 13.6.2000 συμμετέχει στο πρόγραμμα αποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, κατά το χρόνο που είχε ορισθεί για να δικασθεί ήτοι κατά τη δικάσιμο τις 10.5.1999 ως εκ της χρήσεως ναρκωτικών ουσιών που έκανε, δεν ήταν σε θέση να ενθυμείται την ορισθείσα δικάσιμο και να έχει αντίληψη της υποχρεώσεως του όπως εμφανιστεί κατά τη δικάσιμο αυτής, όπως και της εμπρόθεσμης ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως διαδικασίας. Συνέπεια του κωλύματος αυτού, δεν μπορούσε να εμφανισθεί στο δικαστήριο, ούτε ν' ασκήσει εμπρόθεσμη αίτηση ακυρώσεως. Πρέπει επομένως, η κρινόμενη αίτηση να γίνει τυπικά και ουσιαστικά δεκτή κατά τα οριζόμενα στο διατακτικό.

   Για τους λόγους αυτούς

   Δικάζοντας με παρόντα τον αιτούντα κατηγορούμενο Χ.Π. του Π. κάτοικο Πειραιώς και ήδη κρατ. Α/Τ Β' Πειραιώς.

   Δέχεται την αίτηση του κατηγορουμένου ως εμπρόθεσμη.

   Ακυρώνει την ερήμην απόφαση του Δικαστηρίου τούτου (Εφετείου Αθηνών) με αριθμό 6123/99 που απέρριψε την έφεσή του ως ανυποστήρικτη κατά της υπ' αρ. 57335/96 απόφασης του Τριμελούς Πλημ/κείου Αθηνών.

   Διατάσσει νέα συζήτηση της υπόθεσης το Δικαστήριο τούτο Δ' Τριμελές Εφετείο στις 14.1.2002 οπότε ο κατηγορούμενος πρέπει να προσέλθει χωρίς κλήτευση.

   Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο.

   Αθήνα, 14.11.2001